Voor mensen met een eetstoornis is eten een constante bron van spanning en angst. Naar schatting lijden in Nederland jaarlijks ongeveer 200.000 mensen aan eetstoornis. De oorzaak van eetstoornissen is vooral psychisch, maar erfelijke aanleg en omgevingsfactoren spelen ook een rol. Eetstoornissen kunnen leiden tot ernstige lichamelijke, psychische en sociale problemen.
Er bestaan verschillende soorten eetstoornissen zoals anorexia nervosa, boulimia nervosa en binge eating disorder (BED). Daarbuiten bestaat er nog een heel scala aan problemen rond eetgedrag en gewicht die niet onder deze diagnosen vallen, maar die wel degelijk van grote invloed kunnen zijn op het dagelijks leven, deze eetstoornis komt het meeste voor en wordt NAO (eetstoornis Niet Anders Omschreven) genoemd.
Naast de bekende eetstoornissen die boven omschreven zijn, krijgen we steeds vaker de vraag naar hulp bij ARFID . ARFID staat voor Avoidant Restrictive Food Intake Disorder. Je gewicht of lichaam is dan niet het probleem maar door bijvoorbeeld een trauma zoals heftig verslikken heb je angst om te eten of iemand zijn zintuigen vinden bepaald voedsel met bepaalde structuur, kleur, geur of smaak verschrikkelijk. Arfid kan ook grote gevolgen hebben voor je gezondheid en sociale leven.
Aangezien een eetstoornis een complexe psychische ziekte is kunnen we niet behandelen zonder psychische hulp en zullen daarin altijd de samenwerking zoeken. De meeste cliënten van ons komen al op doorverwijzing van de GGZ, ETZ, Changes, Trubendorffer, Momentum of eerstelijns-psychologen uit Tilburg eo.
Het herstellen van of het leren leven met een eetstoornis is een proces dat tijd kost en dat bij iedereen anders verloopt.
Het weer volwaardig eten en het streven naar een gezond (er) gewicht zijn belangrijke aandachtspunten in de behandeling, maar dat is niet het enige wat in de behandeling aan bod komt.
Minstens zo belangrijk is om ook de gedachten rondom eten en het gewicht weer herstellen
Lees meer op: